Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί

Δυο άρθρα που αποκαλύπτουν το γιατί τα Μεγαλοκάναλα κι οι ιδιοκτήτες τους πονάνε και κλαίνε την τσέπη του δημόσιου κορβανά.

Το μέγα αθλητικό αμάρτημα της ΕΡΤ
 
 
Εναν εισαγγελέα, τέσσερις πολιτικούς και αρκετά μέσα ενημέρωσης κέντρισε η «απερισκεψία» της ΕΡΤ να εξασφαλίσει για λογαριασμό της μερίδιο από το Champions League για τρεις συνεχόμενες τηλεοπτικές σεζόν, αρχής γενομένης από το 2012-13.
Επίσημη δικαιολογία όλων, ότι ενώ η κρίση σαρώνει τα πάντα (και ένα μέρος της ΕΡΤ...), η κρατική τηλεόραση κατασπατάλησε δημόσιο χρήμα για να αγοράσει ένα τηλεοπτικό προϊόν το οποίο θα τη βάλει αγρίως μέσα!
Επί της ουσίας, όμως, όλοι όσοι ευαισθητοποιήθηκαν, παίζουν συνειδητά ή ασυνείδητα το παιχνίδι του Mega, που ήταν ο μοναδικός ανταγωνιστής της ΕΡΤ στη διεκδίκηση των επίζηλων τηλεοπτικών δικαιωμάτων και ηττήθηκε γιατί, σε αντίθεση με τον δημόσιο φορέα, κινήθηκε «με σύνεση και πλήρη προσαρμογή στη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε».
Είναι, άραγε, κακό αυτό που έκανε το Mega; Οχι. Από τη στιγμή που όλα τα έσοδά του προέρχονται από τη διαφήμιση, η οποία έχει καταβαραθρωθεί, έπραξε σωστά και άγια προσφέροντας για το Champions League ένα ποσό ανάλογο των αναμενομένων διαφημιστικών εσόδων του. Το κακό λοιπόν, δεν είναι αυτό, αλλά ότι διά της τεθλασμένης προσπαθεί να αποδώσει μομφή στην ΕΡΤ, γιατί τάχα η τελευταία κινήθηκε εκτός λογικής για να εξασφαλίσει το πολυπόθητο τηλεοπτικό προϊόν.
Συμπέρασμα πρώτον (από τον όλο θόρυβο, αλλά και την επιχειρηματολογία των μέσων-δορυφόρων): το Champions League αναγνωρίζεται ως ένα περιζήτητο προϊόν, το οποίο πολύ ορθώς έσπευσε η ΕΡΤ να εξασφαλίσει για λογαριασμό της. Δεν πήρε λοιπόν κατιμά, δεν ψώνισε από το πανέρι, αλλά από το κορυφαίο ράφι της αθλητικοτηλεοπτικής αγοράς.
Συμπέρασμα δεύτερον και ίσως σημαντικότερο απ' όλα: Η ΕΡΤ δεν κινήθηκε με τη λογική του Mega στην απόκτηση του Champions League, γιατί εκείνη δεν εξαρτάται από τα διαφημιστικά έσοδα, αλλά από την εισφορά των ελλήνων πολιτών, γεγονός που της δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις απέναντί τους. Γι' αυτό και πολύ σωστά έκρινε ότι έπρεπε να τους προσφέρει το κορυφαίο αυτό τηλεοπτικό προϊόν, σε ανταπόδοση των χρημάτων με τα οποία την ενισχύουν κάθε χρόνο.
Με δύο λόγια, είναι λάθος να αντιμετωπίζει κανείς την ΕΡΤ με το κριτήριο του Mega ή το Mega με τα κριτήρια της ΕΡΤ. Απλώς, κάποια στιγμή μερικά στελέχη χάνουν την ψυχραιμία τους και προκαλούν καταστάσεις πανικού σαν αυτές που βιώσαμε τις τελευταίες μέρες. Στην πιο αθώα περίπτωση, βέβαια, γιατί αν ψάξει κανείς το θέμα σε μεγαλύτερο βάθος, τότε θα διαπιστώσει ότι η κρατική τηλεόραση είναι γενικότερα ιδιαίτερα ενοχλητική για τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία προσπαθούν να πετύχουν την πάσης φύσεως συρρίκνωσή της. Είτε με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της, είτε με την απόσυρσή της από διαφημιστική αγορά, είτε με τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους...
Αυτό που παρατηρήθηκε, πάντως, εξαιτίας του Champions League, δεν έχει κανένα προηγούμενο. Γιατί τα φιλικά προς το Mega μέσα, προκειμένου να αποδείξουν το... έγκλημα της ΕΡΤ, έφτασαν μέχρι του σημείου να φωτογραφίζουν κλειστές οικονομικές προσφορές, τις οποίες αξιολογούσαν κατά το δοκούν! Και επιπλέον δεν δίστασαν να κατασκευάσουν σενάρια σύμφωνα με τα οποία η ΕΡΤ κινήθηκε με τον τρόπο που κινήθηκε, όχι για να υπερασπιστεί δικά της συμφέροντα, αλλά για να προστατέψει άλλον ενδιαφερόμενο φορέα, ο οποίος τάχα διατηρεί επιλεκτικές σχέσεις μαζί της!

ΥΓ.: Αν πράγματι το Mega και οι συν αυτώ ενδιαφέρονταν να μην σπαταλήσει η ΕΡΤ λεφτά του ελληνικού λαού, θα έπρεπε να της γνωστοποιήσουν την οικονομική τους προσφορά, ώστε να προσαρμόσει κατάλληλα τη δική της. Γιατί έτσι κι αλλιώς, με την οικονομική προσφορά που αφήνουν να εννοηθεί ότι έκαναν, δεν είχαν καμιά πιθανότητα επιτυχίας. Οπότε, ή σήμερα, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, υπερβάλλουν, ή απλώς πίστευαν ότι θα μπορούσαν να πάρουν «μπιρ παρά» ένα προϊόν που στην τρέχουσα τριετία κυριολεκτικά έχουν χρυσοπληρώσει. Ή μήπως όχι;

Στραπάτσο...


Μεγάλο στραπάτσο , άνευ ιστορικού προηγουμένου , υπέστη χθες το βράδυ ο Μόσιαλος στην ΕΡΤ όπου έγινε εκπομπή με τη συμμετοχή δημοσιογράφων του κρατικού καναλιού και του ραδιοφώνου οι οποίοι τον... πέρασαν γενεές δεκατέσσερις. Μάλιστα ο πρόεδρος των εργαζόμενων κατήγγειλε ευθέως τον Μόσιαλο ότι μεθοδεύει το κλείσιμο της ΕΡΤ σε συνεργασία με τον Αλαφούζο , εξυπηρετώντας τα συμφέροντα ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών , δηλαδή του Σκάι και του μεγάλου αφεντικού του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου