
Δεν ξέρω αν αυτό το κείμενο που υποστηρίζει το κίνημα του Συντάγματος και τις λαϊκές συνελεύσεις -και τελειώνει με μια φράση του Αντόνιο Γκράμσι- έχει γραφτεί, όντως, από τον γιο του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου. Θα ήθελα, όμως, να κάνω μια παρατήρηση.
Διαβάζοντας τα σχόλια των αναγνωστών σε διάφορα σάιτ και μπλογκ που έχει αναρτηθεί το κείμενο, διαπιστώνω πως οι περισσότεροι αποκλείουν το ενδεχόμενο ο γιος δυο βαθύπλουτων ανθρώπων να έχει τη δική του προσωπική άποψη – η ειρωνεία πάει σύννεφο.
Στην Ελλάδα, θεωρείται αδιανόητο ο γιος ενός εφοπλιστή να έχει επαναστατικές απόψεις. Από την άλλη, θεωρείται πολύ επαναστατικό να είσαι 35 χρονών, να δηλώνεις αναρχικός και να σε ταΐζουν ακόμα η μάνα σου και ο πατέρας σου.
ακολουθεί το κείμενο «Η εποχή των τεράτων» .

Ο µαχητικός Ιούνιος, κατά τον οποίο εξαπλώθηκε σε δεκάδες πλατείες της χώρας ο δηµοκρατικός θεσµός της λαϊκής συνέλευσης, χαρακτηρίστηκε από γοργές εξελίξεις όσον αφορά στην ιδεολογική ταυτότητα του κινήµατος των «Αγανακτισµένων». Οι πρώτες µέρες της κινητοποίησης, όταν αυτή αγκαλιάστηκε από τα αντιδραστικά ΜΜΕ, σηµαδεύτηκαν από έντονη εχθρότητα απέναντι στην παρέµβαση κοινωνικών συλλογικοτήτων και οργανωµένων µορφών ταξικής πάλης (κόµµατα, συνδικάτα). Σύντοµα, όµως, αποδείχτηκε ότι για να αγωνιστούµε µε το σύνθηµα «δεν φεύγουµε αν δεν φύγουν κυβέρνηση, τρόικα, χρέος», έπρεπε το κίνηµα να ριζοσπαστικοποιηθεί, να αποκτήσει πολιτικές θέσεις και να µπολιαστεί στους χώρους εργασίας, δηλαδή να επεκταθεί η δηµοκρατική αυτοοργάνωση στο πεδίο της οικονοµίας, µε απώτερο σκοπό τον κοινωνικό εργατικό έλεγχο.
Σ' αυτή την κατεύθυνση υπήρξαν αξιοσηµείωτα βήµατα, καθώς στις κινητοποιήσεις πρωτοστάτησαν οι υπάλληλοι σε κλάδους εντατικής εκµετάλλευσης του ιδιωτικού τοµέα, οι νέοι της επισφαλούς διανοητικής εργασίας και των µισθών πείνας, οι συνδικαλισµένοι εργάτες και οι άνεργοι. Ο κόσµος χάραξε το δρόµο µε λαϊκές συνελεύσεις, απεργιακές φρουρές και καταλήψεις διαρκείας (∆ήµος Αθήνας, νοσοκοµείο Ιεράπετρας, σούπερ µάρκετ Dia, ∆ΕΚΟ), ενώ η επιγενόµενη απονοµιµοποίηση των γραφειοκρατικών ηγεσιών των ΓΣΕΕ-Α∆Ε∆Υ αύξησε την επιρροή των πρωτοβάθµιων σωµατείων βάσης και της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Η γενικευµένη οργή για την εκποίηση της δηµόσιας περιουσίας και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας αποκρυσταλλώθηκε στο σύνθηµα «δεν χρωστάµε, δεν πουλάµε, δεν πληρώνουµε».
Αναµφίβολα, οι ηµεροµηνίες που σφράγισαν την πρωτοφανή δυναµική του αγώνα ήταν 15-28-29 Ιουνίου, όταν οι γενικές απεργίες συναντήθηκαν µε τις λαϊκές συνελεύσεις. Η επιµονή του κόσµου, ο οποίος, παρά την κυβερνητική απόφαση για σκληρή αστυνοµική καταστολή, ανασυντασσόταν και παρέµενε στο Σύνταγµα, κατέδειξε τον πολιτικό µετασχηµατισµό του κινήµατος και την οριστική ρήξη του µε τη µνηµονιακή συναίνεση. Αποµαζικοποιηµένη λόγω της ιδεολογικής τροµοκρατίας κράτους και κεφαλαίου, που συµπυκνώθηκε στις απειλές «Μεσοπρόθεσµο ή χρεοκοπία/τανκς», η Κάτω Βουλή των πλατειών συνέχισε τις εργασίες της.
Οι παραπάνω εµπειρίες συνθέτουν την πολύχρωµη τοιχογραφία της λαϊκής εξέγερσης, που µολονότι δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την εισαγωγή της χώρας στην προκρούστεια κλίνη του Μεσοπρόθεσµου, εγκαινίασε µια νέα, ποιοτικά διαφορετική, πολιτική πραγµατικότητα, µε θεµέλιό της το αίτηµα για άµεση δηµοκρατία και «ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια».

Η βίαιη έκρηξη οργής της φτωχής και αποκλεισµένης νεολαίας της Αγγλίας και οι επερχόµενες κοινωνικές συγκρούσεις προοιωνίζουν το ευρωπαϊκό φθινόπωρο θερµό, και καθιστούν επίκαιρα τα λόγια του Αντόνιο Γκράµσι: «Ο παλιός κόσµος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί. Ζούµε στην εποχή των τεράτων».
Παναγιώτης Θ. Αγγελόπουλος
της γνωστής οικογενείας
ΥΓ του blog: Η επιφύλαξη λόγω ονόματος μπορεί να
κατανοηθεί, ο χλευασμός και η άρνηση στις απόψεις ενός νέου ανθρώπου όπου κι
ανήκει η οικογένεια του είναι δείγμα μικρονοϊκού δογματισμού. Μήπως αγνοούμε
την ιστορία; Γιός βιομηχάνου δεν ήταν ο Φρίντριχ Ένγκελς; Γιος ραβίνων
δικηγόρων δεν ήταν ο Κάρολος Μάρξ; Μήπως
γιος οικογένειας αστών εκπαιδευτικών δεν ήταν ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ
γνωστός ως Λένιν ή γιος οικογένειας της αργεντινής ολιγαρχίας δεν ήταν ο Ernesto Guevara de la Serna γνωστός ως Τσε
Γκεβάρα; Λίγη υπομονή λοιπόν κι ο χρόνος θα δείξει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου